Kaliteli Aydınlatmanın Önemi
Eğitimde başarı, pek çok faktörün bir araya gelmesiyle oluşan karmaşık bir denklemidir. Ancak, bu denklemin önemli bir parçası sıklıkla göz ardı edilir: Kaliteli Aydınlatma.
Bir çok projede olduğu gibi malesef eğitim kurumlarında da aydınlatmanın yalnızca görmeyi sağlayan bir eleman olarak değerlendirildiğini, kullanılan aydınlatma armatürlerinin öğrenci ve sektör çalışanlarının görsel konforu, fiziksel & psikolojik sağlığı ve eğitimin verimliliği üzerine etkilerinin göz ardı edildiğini gözlemlemekteyiz.
Kaliteli aydınlatma, öğrencilerin öğrenme sürecini büyük ölçüde etkileyebilir ve başarılarını artırabilir. İdeal bir aydınlatma, öğrencilerin derse daha fazla katılım göstermelerini ve konuları daha derinlemesine anlamalarını sağlayarak öğrenme sürecini iyileştirir.
Eğitim Kurumlarında Aydınlatma Faktörleri
Aydınlatma tasarım süreçlerinde, kaliteli aydınlatma söz konusu olduğunda ilk ve çoğunlukla tek akla gelen konu aydınlık düzeyi ve standart bir renk sıcaklığıdır.
Halbuki, öğrenci ve eğitim personelinin fiziksel ve biyolojik sağlığına da etki eden bir çok faktör söz konusudur. Bunları şu şekilde kısaca özetleyebiliriz:
Işık Şiddeti ve Biyolojik Ritm: Görsel konforun sağlanması ve eğitim materyallerinin yeterince net görüntülenebilmesi açısından ihtiyaç duyulan minimum aydınlık düzeyleri standartlarda belirtilmiştir. Bununla birlikte, sirkadiyen ritme uyumlu bir aydınlatma sisteminde, aydınlık düzeyleri günün saatlerine ve faaliyetlere göre değişkenlik göstermelidir.
Renk Sıcaklıkları ve Psikolojik Etkiler: Renk sıcaklığı söz konusu olduğunda, eğitim kurumlarında konsantrasyon süresini uzattığı, daha iyi odaklanma sağladığı için genellikle soğuk ışık renklerinin tercih edildiğine şahit olmaktayız. Ancak, uzun süreli soğuk ışık maruziyeti ankisiyete düzeyini artırarak çeşitli psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Aynı zamanda öğleden sonra ve akşam saatlerinde maruz kalından soğuk ışık, uyku düzenini olumsuz etkilemektedir. Sıcak ışık ise sakinleşme ve dinginlik sağlarken uyuşukluk ve dikkat dağınıklığına neden olmaktadır. Eğitim kurumlarında renk sıcaklıklarının dinamik olarak değiştiği tunable white sistemler ile gün ışığının döngüsü taklit edilerek konsantrasyon süresinin uzaması ve sağlıklı aydınlatılmış mekanlar sağlamak hedeflenmektedir Beyaz ışığın yanı sıra doğru zamanda, dozunda ve doğru dalga boyunda kullanılan mavi renkte ışığın da eğitimde verimliliği artırarak konsantrasyon süresinin uzamasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
Renksel Geriverim ve Doğal Işık: Aydınlatma armatürlerinin renksel geriverimi, renklerin ışık altında ne kadar gerçeğe yakın görüldüğünü ifade eder. Renksel geriverim özellikle resim, tekstil gibi atölyelerde önem kazanmaktadır. Bunun yanı sıra, öğrenci ve personelin kendilerini doğal ışığa en yakın atmosferde hissetmeleri, motivasyon açısından önemlidir.
Flicker ve Sağlık Üzerindeki Etkileri: Flicker, armatürlerin alternatif akımı doğru akıma çevirirken neden oldukları titreşimdir. Flicker etkisini cep telefonu ile çekilen videolarda ışığın hızlı bir şekilde yanıp sönmesi olarak gözlemleyebiliriz. Flicker'ın otizme bağlı rahatsızlıkları ve epilepsi krizlerini tetiklediği, migren ve dikkat dağınıklığı gibi sağlık problemlerine neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, aydınlatma danışmanlığını yaptığımız projelerde aydınlatma armatürlerinin flicker free olmasına ve güncel IEEE 1453 standartlarına uyumlu olmasına dikkat etmekteyiz.
Kamaşma ve Görsel Konfor: Birçoğumuz okul sıralarında ışıklar yakıldığında tahtanın parlamasından ve yazılanları görememekten muzdarip olmuşuzdur. Kamaşma kontrolü, öğrencilerin görsel konfor ve konsantrasyonuna etki eden önemli bir faktördür. Kamaşmanın ve istenmeyen yansımaların önüne geçmek için armatür seçimi ve yerleşiminin titizlikle yapılması gerekmektedir.
Fotobiyolojik Güvenlik: Görünür beyaz ışığın yanı sıra, ultraviyole ve kızılötesi gibi zararlı ışınlar yayma potansiyeli olan aydınlatma armatürleri göz ve cilt sağlığına zarar verme riski taşımaktadır. Bu riskleri bertaraf etmek için TS EN 62471 standardına göre risksiz grupta yer alan aydınlatma armatürleri tercih edilmelidir.
Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik: Eğitim kurumlarında görsel konfor ve sağlıklı ortam sağlarken aynı zamanda işletme maliyetlerini de göz önünde bulundurmak, başarılı aydınlatma tasarımının bir parçasıdır. Lumen/Watt değerleri yani aydınlatma armatürlerinin enerji verimliliği teknik şartnamelerimizin en önemli kalemlerinden birisidir.
Eğitim kurumlarında, aydınlatma kalitesi göz ardı edilmemeli ve tüm faktörleriyle ideal aydınlatma çözümleri benimsenmelidir Öğrenci başarısını artırmak ve sağlıklı bir öğrenme ortamı sağlamak için doğru aydınlatma önemlidir. Başarılı bir eğitim deneyimi için, aydınlatma konusuna gereken önemi vermek kritik bir adımdır.
Zamandan ve Bütçeden Tasarruf Edin
On iki yılı aşkın aydınlatma tasarım deneyimimiz ve sürekli yakından takip ettiğimiz sektörel bilgi birikimimiz ile okul ve eğitim kurumları projelerinize görsel açıdan değer katarken, zamandan ve proje bütçesinden de tasarruf etmenizi sağlıyoruz.
Aydınlatma Tasarım ve Danışmanlık hizmetlerimiz ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin.
Kaynaklar:
"Lighting Quality and Educational Outcomes: A Review of the Literature"
CIE (International Commission on Illumination) Standartları
"Impact of Light and Color Temperature on Mood and Cognitive Performance"
Comments