G-GH2MEY4V6C

Etkili ve Verimli Cephe Aydınlatma Tasarımı Nasıl Olmalı?

Gece bina cephesi aydınlatması
Cephe Aydınlatma Tasarımı
 
Cephe aydınlatması, binaların ya da yapıların dış yüzeylerinin estetik ve işlevsel olarak aydınlatılmasıdır. Cephe aydınlatma tasarımında binayı etkileyici bir biçimde vurgulamak, gece güvenliğini artırmak ve vurgulanmak istenen mimari detayları ön plana çıkarmak hedeflenir. Marka bilinirliği, mimari kimlik ve şehir ölçeğinde görsel çekicilik sağlamak açısından cephe aydınlatma tasarımının önemi büyüktür. 
 

Cephe Aydınlatması Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? 

 
  1. Işık Rengi ve Renk Sıcaklığı: Cephe aydınlatmasında kullanılan ışığın rengi ve renk sıcaklığı mimari detayları etkili bir şekilde vurgulamak, cephe rengi ile uyum sağlamak ve estetik bir görüntü sağlamak için titizlikle seçilmelidir. Özellikle sirkadiyen ritim açısından gece aydınlatmasında mavi ışık maruziyetinin azaltılması önemli bir faktördür.

  2. Aydınlatma Tekniği: Cephe aydınlatmasında bina tasarımına uygun olarak çeşitli aydınlatma teknikleri uygulanabilir. Işık dağılımı, yönlendirmesi ve kullanılacak armatür tiplerine karar vermeden önce, konsept tasarımı süreci içerisinde alternatif tasarımlar çalışılır ve seçilen en ideal tasarım üzerinden teknik tasarım aşamasına geçilir.

  3. Enerji verimliliği: Çevre koruma ve bina işletme giderleri açısından enerji verimliliği cephe aydınlatma tasarımının göz önünde bulundurulması gereken önemli unsurlarından birisidir. Günümüzde hemen hemen her projede kullanılan LED armatürler eski aydınlatma teknolojilerine göre çok daha verimli olmakla birlikte, LED armatürler arasında da teknik tasarım açısından enerji verimlilikleri farklılık gösterebilmektedir. Uzun vadede enerji tasarrufu sağlamak ve sürdürülebilir bina tasarımları için doğru tasarlanmış, minimum enerji harcayarak maksimum verimlilik sağlayan armatürler tercih edilmelidir.

  4. Güvenlik: Dış cephe aydınlatmasında güvenlik faktörü birkaç farklı açıdan ele alınmalıdır. Araç ve yaya trafiğine etkisi olan bina ve yapıların cephe aydınlatmaları tasarlanırken, armatür seçimi ve yerleşimleri yaya ve sürücülerin gözlerinde kamaşma yaratmayacak şekilde yapılmalıdır. Bununla birlikte dış mekanda yağmur, kar, yıldırım gibi atmosferik faktörler söz konusu olması nedeniyle, yüksek su korumasına sahip, kar yükü karşısında sızdırmazlık önlemleri alınmış ve yüksek voltaj yüklemesine karşı koruyucu ekipmanlarla donatılmış armatürler tercih edilmelidir.

  5. Doğal Hayatın Korunması: Gece gökyüzüne doğru yapılan cephe aydınlatmaları, atmosferi ve doğal çevreyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tür aydınlatmalar, gökyüzündeki yıldızların ve diğer doğal ışık kaynaklarının görünürlüğünü azaltarak geceleri parlak bir gökyüzü algılanmasına neden olur. Göçmen kuşlar, rotalarını belirlemek için gökyüzündeki ışık kaynaklarından faydalanırlar. Doğru teknikle aydınlatılmamış bina cepheleri, kuşların rotalarını kaybetmelerine, bina cephesine çarparak yaralanmalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle kuşların göç rotasında olan binaların cephe aydınlatma tasarımları titizlikle yapılmalıdır.

  6. Sirkadiyen Ritme Etkisi: Doğal hayatta canlılar gün ışığına adapte olmuş bir sirkadiyen döngüye sahiptirler. Mavi ışık, uyku hormonu olan melatonin salınımını baskılayan bir dalga boyuna sahiptir. Bu nedenle gece cephe aydınlatmasında mavi ışık kullanılması, sirkadiyen döngüde bozulmalara neden olabilmektedir. Dış cephe aydınlatması hem bina çevresinden geçmekte olan kişileri hem de yakın çervere konut blokları mevcut ise bu konutlarda yaşayan, uyumaya dinlenmeye çalışan kişileri olumsuz yönde etkilememelidir. Dış cephe aydınlatmaları tasarlanırken, hem enerji tasarrufu hem de canlıların sirkadiyen döngülerini korumak adına, gece insan ve araç trafiğinin azaldığı saatlerde cephe aydınlatmalarının kapatılması verimli bir yaklaşım olacaktır. Bina cephelerinizin etkili, verimli ve sürdürülebilir bir biçimde aydınlatılması için bizimle iletişime geçin.